Het was flink schakelen toen we van de een op de andere dag volledig vanuit huis moesten gaan werken. Nu zijn we gewend om (gedeeltelijk) op afstand te werken en staan we voor een nieuwe uitdaging: hoe schakelen we terug naar de werkvloer? Psycholoog Soesja Vogels geeft tips.
Nu we net goed op stoom zijn gekomen in het werken op afstand, mogen we opnieuw schakelen: we gaan weer (meer) naar kantoor. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.
Hoe vaak gaan we elkaar weer zien?
We moeten weer gaan afstemmen met collega’s en managers over wat gewenst of gepast is. Hoeveel werken we vanuit huis? Hoe vaak zien we elkaar op kantoor? Wanneer overleggen we face-to-face en wanneer kan het prima via een scherm? Ook moeten we afspraken maken over hygiëne op de werkvloer en welke afstand we van elkaar houden.
Het vertrekpunt hierbij is zelfreflectie: wat zijn jouw eigen behoeftes en wensen? Pas wanneer je dit voor jezelf helder in kaart hebt, kan je met elkaar gaan overleggen en afstemmen.
Iedereen heeft een ander idee of gevoel bij het teruggaan naar kantoor, communicatie hierover is erg belangrijk. Het gaat erom dat iedereen zich prettig kan voelen op werk. Hierin schuilt ook een rol voor de werkgever.
Terug naar kantoor is opnieuw wennen
De meeste mensen houden niet erg van verandering. De afgelopen jaren waren de veranderingen natuurlijk ingrijpend, en net nu we weer een beetje ritme en structuur hebben gevonden, wordt alles wéér anders. Dat is opnieuw wennen, voor iedereen.
Het kan zijn dat je weer moet wennen aan de drukte en afleiding op de werkvloer, wanneer je thuis hebt genoten van een collega-vrij domein. Of juist omgekeerd, afhankelijk van hoe jouw thuissituatie eruit ziet. We krijgen weer te maken met reistijd en files, iets wat veel tijd en energie kan opslorpen.
Sowieso kost het energie om te wennen aan nieuwe omstandigheden. En uiteraard is er ook een groep mensen die het wel prima vindt thuis en het eigenlijk het liefste zo wil houden.
Ons aanpassingsvermogen is groot
“We zijn als mens erg adaptief en flexibel”, legt psycholoog Soesja uit. “We zijn massaal gaan wandelen, zoomen en bellen om contact te onderhouden met collega’s en de borrels verplaatsen zich naar online.
De werk/thuis-grens probeerden we te bewaken door bewust onze werkplek in te richten en aan het einde van de dag weer af te sluiten en door tussendoor regelmatig even naar buiten te gaan. We hebben een nieuwe vorm van werken gevonden, al is dit bij de een beter gelukt dan bij de ander.”
Waar het sociale contact met collega’s wegviel, was dit er met werkende partners en schoolgaande kinderen soms juist iets te veel. Dit zag Soesja ook in de praktijk:
“Alle werk- en privéballen hooghouden, voor iedereen, in hetzelfde huis, dat was voor velen een knappe uitdaging”. Feit is wel dat we het hebben gedaan. We hebben laten zien hoe adaptief we zijn als mens. En wat we ooit konden, kunnen we altijd weer.
Willen we nog wel terug?
Maar dat we het kunnen, wil nog niet zeggen dat we het ook willen. Zoals alles went, zo geldt dat ook voor thuiswerken. We hebben geaccepteerd, omgedacht en oplossingen gevonden om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Na twee jaar op afstand werken hebben de meesten hun weg toch goed gevonden.
Soesja: “Terug naar kantoor kan daarom ook weerstand oproepen, het thuiswerken kwam ook met voordelen. Het is logisch als je worstelt met de vraag: wil ik eigenlijk nog wel terug?”.
Maar net zoals we in 2020 moesten wennen, moeten we dit proces nu weer doorgaan. We moeten opnieuw wennen aan een ‘nieuw normaal’. Je kunt jezelf echter wel een handje helpen om het wat makkelijker te maken.
Een soepele teruggang naar kantoor
Het is natuurlijk fantastisch nieuws dat de wereld weer opengaat, maar het is voor iedereen opnieuw schakelen. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Soesja deelt een viertal tips.
1. Blijf bij jezelf inchecken
“Neem bewust een moment om te reflecteren en op een rij te zetten welke dingen je de afgelopen tijd prettig en juist minder prettig vond. Heb je nieuwe gewoontes ontwikkeld waar je blij mee bent, zoals een dagelijkse wandeling, of het inchecken bij collega’s? Houd dit dan vol, dit het hét moment om jouw nieuwe manier van leven te bepalen, zodat je dit ook kunt blijven waarborgen.
Denk er ook over na wat wil je liever niet meer wilt, zoals een dag vol videomeetings zonder face-to-face contact. Het gaat erom dat je bewust luistert naar jouw behoeftes en kijkt hoe je jouw fijne gewoontes kunt behouden.
Focus je daarbij op wat jou energie geeft, en wat het wegneemt. Met het ‘openen’ van de maatschappij komt ook een nieuwe druk kijken. Dingen mogen en we kunnen weer, maar in hoeverre wil je hierin mee? Blijf hiervoor bij jezelf inchecken.
Dit hoeft overigens niet zwaar of ingewikkeld te zijn. Je kunt bijvoorbeeld het stoplichtmodel hanteren om te zien hoe je ervoor staat: groen = (heel) goed, oranje = niet zo goed, rood = niet goed. Hoe komt het dat jouw stoplicht meerdere dagen achter elkaar rood is? En op welke dagen is het groen? Wat heb je nodig? En wat juist niet?”
2. Deel jouw uitdagingen en behoeftes
“Ieder mens is anders en iedereen heeft andere ervaringen en behoeftes bij het teruggaan naar kantoor. Communiceer op werk over jouw persoonlijke uitdagingen, gevoelens en behoeftes, zo kan jouw werkgever hier beter op inspelen.
Zie jij het zitten om weer vijf dagen naar kantoor te gaan? Vraag je je af hoe je werk en privé kan blijven combineren? Zie je op tegen de reistijd? Wil je weten wat de verwachtingen zijn over ieders aan- en afwezigheid? Hoe zou je het zelf het liefst willen organiseren?
Nu is de tijd om dit soort zaken aan te geven, want nu worden die nieuwe gewoontes en routines ingezet. En het is logisch dat iedereen met andere ideeën en wensen zit. Hoe eerder en transparanter jij hierover kunt communiceren, hoe makkelijker jouw werkgever hier rekening mee kan houden. Duidelijkheid is vriendelijkheid.”
3. Zoek de verbinding op
“Iedereen heeft afgelopen tijd anders beleefd, iedereen heeft andere uitdagingen voor z’n kiezen gehad. De ene collega had thuis een druk gezin te runnen, de ander voelde zich juist eenzaam. Misschien is iemand ernstig ziek geweest of zijn er familieleden overleden.
Het is op vele manieren een intense tijd geweest, stel jezelf open op naar elkaar en luister naar het verhaal van de ander. Dan kan je elkaar ook beter begrijpen. Want hoe komt het dat iemand het niet prettig (meer) vindt om in een grote groep te lunchen? Waarom werkt iemand liever thuis, of juist elke dag op kantoor?
Wanneer er meer onderling begrip en tolerantie is, heb je de eerste stap gezet in het creëren van verbinding. Iets waar we juist allemaal zo’n behoefte aan hebben na afgelopen tijd.”
4. Leer van de lessen uit het verleden
“Als er iets is wat de pandemie ons heeft laten zien, is dat we veel flexibeler zijn dan we vaak denken. We gingen abrupt van kantoor naar thuis, dat was een enorme aanpassing. Toch hebben we die aanpassing massaal gemaakt, dat lukt ons nu zeker ook weer.
Sta eens stil bij hoe je dat toen hebt gedaan. Wat werkte voor jou in die periode, en wat vooral niet? Waar zag je tegenop? En wat viel er aan het eind van de streep mee? Wat heb je nu nodig om soepel deze periode door te gaan? Je hoeft namelijk het wiel niet opnieuw uit te vinden, kijk vooral ook naar eerder geleerde lessen en opgedane inzichten en hoe je die nu zo goed mogelijk toe kunt passen. Door deze verandering slaan we ons ook heen!”
Wil jij leren hoe je beter om kunt gaan met de verandering om weer terug naar de werkvloer te gaan? Boek een consult met een van onze psychologen.