De coronacrisis deed ook iets goeds voor ons (en zo houd je het vast)

14 sep ‘21
4 min
Zingeving
Relaties
Jan Helder
voordelen-corona

Dat corona diep heeft ingegrepen in ieders leven – daar bestaat geen twijfel over. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen, naast lastige gevolgen, óók uitgesproken positieve ervaringen hebben gehad tijdens de crisis. Welke elementen van de lockdown waren eigenlijk wel goed voor ons? En hoe houden we die elementen vast, nu de maatregelen afgebouwd worden? OpenUp-psycholoog Soesja vertelt.

 

‘Ja, de crisis is voor veel mensen een flinke kluif geweest. Veel mensen voelden zich bijvoorbeeld angstiger dan voor corona, en dat is ook heel verklaarbaar: ziek zijn en overlijden was opeens dagelijks onderwerp van gesprek. De onzekerheid die mensen daar bovenop ervoeren – over gezondheid, maar ook werk en maatregelen – werkte versterkend op die angst.

 

Daarnaast hadden flink wat mensen last van gevoelens van eenzaamheid: we werden natuurlijk gevraagd om thuis te blijven, maar lang niet iedereen heeft een thuis dat gedeeld wordt met andere mensen. Mensen zijn wezenlijke sociale dieren – één van onze drie basisbehoeften is het gevoel te hebben erbij te horen – en deze behoefte kwam voor alleenwonenden behoorlijk onder druk te staan.

 

Nog een zwaarwegend effect van de crisis: de meningsverschillen die ontstonden. Er waren en zijn uiteenlopende opvattingen over corona, en dus ook over de maatregelen die in het leven geroepen werden.

 

Dit leidde zelfs binnen families en vriendengroepen soms tot discussies of ruzies. En omdat er zoveel gemoeid was met het onderwerp, en het zoveel invloed had op ons dagelijks leven, konden die discussies soms behoorlijk intens zijn.’

 

Corona: de positieve kant

 

“Wat wij in onze praktijk bijzonder vonden om te zien: er werden tijdens de lockdown óók flink wat positieve effecten gezien,” vertelt Soesja. Zo gaven mensen deze positieve punten aan:

 

Minder afleiding, en dus meer mogelijkheid voor reflectie

 

Er was opeens meer tijd om over vragen na te denken die daarvoor misschien niet zoveel ruimte kregen. Waar sta ik in mijn leven? En waar wil ik eigenlijk naartoe? Vragen die je jezelf echt niet de iedere dag hoeft te stellen, maar waarvan het heel goed is om er af te toe ruimte voor te maken.

 

Extra tijd met hun partner en eventueel hun gezin

 

Vooral ouders die daarvoor vaak weg waren voor werk, en die nu iedere dag bij hun kind(eren) konden zijn, gaven aan dat dit een versterkend effect had op hun band.

 

Minder sociale druk

 

Dat ene feestje waar je na een lange vrijdag eigenlijk geen energie voor kunt opbrengen? Of die verplichte werkbijeenkomst? Die waren nu allemaal even helemaal niet aanwezig. En dat gaf rust, want nee zeggen tegen sociale evenementen vinden veel mensen lastig.

 

 

De voordelen vasthouden

 

‘Nu er versoepelingen voorspeld worden, is het goed om eens bij jezelf na te gaan: welke nadelen en welke voordelen ervoer ik tijdens de lockdown, en is er een manier om die voordelen vast te houden? Mensen zijn enorm adaptief – we passen ons snel aan nieuwe omstandigheden aan.

 

Dat betekent dat we het nu gewend zijn om thuis te werken, en dat geen hand meer geven eigenlijk best normaal voelt. Maar dat betekent óók dat straks we de meeste oude gewoonten ook behoorlijk snel weer zullen oppakken en dat die ook weer normaal zullen voelen.’

 

Ook interessant 🏖️ Ontspanning vasthouden na de vakantie? Zó doe je dat

 

 

Wil je de voordelen van de lockdown graag vasthouden? Oefen met deze 5 tips:

 

1. Neem tijd voor reflectie

 

Ga eens bij jezelf na: wat vond je fijn afgelopen jaar? En wat niet? Waar heb je behoefte aan voor de komende periode? En hoe richt je het komend jaar daarop in?

 

2. Herhaal deze reflectie

 

Plan over een paar maanden een nieuw moment van reflectie in en maak de balans op: ben je teruggevallen in oude (vervelende) gewoontes? En hoe kwam dat?

 

3. Blijf oefenen met nieuwe, fijne gewoontes

 

Grijp steeds weer terug op die dagelijkse wandeling, bijvoorbeeld. Ook als het een keer een week niet gelukt is.

 

4. Overleg je wensen met je werk of opdrachtgever

 

Je hebt kunnen ervaren hoe thuiswerken voor je is – zijn er voordelen die je graag wilt meenemen naar de komende periode? Dit is hét moment om die op je werk te bespreken.

 

5. Oefen met nee zeggen

 

Sociale druk kan lastig te weerstaan zijn. Train jezelf om vaker nee te zeggen.

 

Dat kan op 4 manieren. Nee zonder uitleg (ik kan niet, dankjewel), nee met uitleg (het komt niet uit, ik heb al een afspraak dan), nee met alternatief (hier heb ik geen tijd voor, maar misschien kan zij je helpen?) en een uitstel-nee (ik verwacht niet dat het kan, maar ik check mijn agenda nog).

 

👉 Verder lezen? Deze kleine stappen kun je nu nemen om voor je mentale gezondheid te zorgen