Vandaag is de meest deprimerende dag van het jaar. Tenminste, als je psycholoog Dr. Cliff Arnall mag geloven. Maar is Blue Monday echt een ding? En is het mogelijk om je toch goed te voelen op deze sombere maandag?
In dit artikel leer je meer over wat Blue Monday is, waar het vandaan komt en delen we tips van onze psycholoog Marina Pacini om je stemming te verbeteren.
Waar komt Blue Monday vandaan?
Blue Monday ontstond in 2005 en vindt sindsdien elk jaar op de derde maandag in januari plaats. De ‘formule’ voor Blue Monday werd ontwikkeld door psycholoog Dr. Cliff Arnall, die wilde bepalen wat de meest deprimerende dag van het jaar is.
Veel academici spraken zich uit tegen de pseudowetenschappelijke formule en de mediahype die ontstond rondom Blue Monday. Zelfs bedenker Cliff Arnall had er zijn bedenkingen over. Wat inspireerde hem om deze formule te bedenken?
Achter het concept van Blue Monday schuilt het Britse reisagentschap Sky Travel. In een persbericht wilden ze erop wijzen dat januari een sombere maand is en daarmee mensen aanmoedigen om een reis te boeken. Het was een PR stunt–één die zijn kracht over de jaren heen niet is verloren.
Waarom we toch somber zijn
De formule is misschien onzin, maar de grijze wintermaanden beïnvloeden wel degelijk onze stemming. Veel mensen ervaren stemmingswisselingen of voelen zich vermoeid tijdens deze koude maanden.
Psycholoog Marina Pacini merkt dat de tijd na de feestdagen voor veel mensen stressvol is: “Over het algemeen associëren we het nieuwe jaar met veel verwachtingen in verschillende delen van ons leven”, vertelt ze. “Hoewel zinvolle voornemens ons leven richting kunnen geven, zijn we vaak te gefocust op het eindresultaat. We vergeten onze aandacht te richten op het proces en de dagelijkse vooruitgang die we boeken in de richting van dat wat we willen.”
Naast verwachtingen leidt ook nostalgie tot somberheid. “De feestdagen zijn over het algemeen een tijd waar we naar uitkijken zodra het winterseizoen begint”, vertelt Marina. “Voor veel mensen is het een gelukkige tijd die we met geliefden doorbrengen, en die is vaak zo weer voorbij.” Het is heel normaal om daarna niet meteen terug te willen keren naar het ‘normale leven’.
Verder lezen: Hoe verwerk je jouw goede voornemens écht in je dagelijks leven?
Tips om je goed te voelen op Blue Monday
Hoe kun je dan toch je stemming verbeteren–niet alleen op Blue Monday, maar gedurende de winter? Ontdek enkele tips van onze psycholoog Marina.
1. Blijf bewegen
“Een van de beste manieren om je energie een boost te geven is door te blijven bewegen”, vertelt Marina. “Lichamelijk actief zijn is een van de beste aanbevelingen voor mensen met depressieve stemmingen.” Begin vandaag nog, al is het maar met een korte wandeling.
2. Ga naar buiten bij daglicht
Veel mensen vinden het moeilijk dat er tijdens de wintermaanden minder uren daglicht zijn. Probeer daarom zoveel mogelijk overdag naar buiten te gaan en zoveel mogelijk zonlicht op te nemen. Misschien kun je tussen vergaderingen door even naar buiten gaan, al is het maar vijf minuten. Of misschien kun je je werkdag anders indelen. Kijk wat werkt voor jou.
3. Deel je ervaringen met anderen
Het helpt om met anderen te praten en betekenisvolle verbindingen te maken. Stuur een bericht naar iemand die je lange tijd niet hebt gesproken, of plan een afspraak met vrienden. Als je het fijn vindt, kun je bespreken waar je tegenaan loopt, maar je kunt ook gewoon samen tijd doorbrengen, lachen en ontspannen.
4. Begin een nieuwe gewoonte
Heb je al voornemens voor het nieuwe jaar? Zo niet, laat onze psycholoog Marina je inspireren: “Het nieuwe jaar is een mooi moment om een nieuwe gewoonte te beginnen, zoals journaling of meditatie.” Wees niet te streng voor jezelf–het hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Zolang het jou maar een goed gevoel geeft.
Vind je het moeilijk om alleen te beginnen? Begin jouw nieuwe gewoonte met OpenUp. Via Spaces to OpenUp kun je je inschrijven voor meditatiesessies voor beginners, groepssessies en masterclasses. Voor een mindful begin van 2023!