Uit onderzoek onder vijfhonderd zorgmedewerkers uitgevoerd door zorgverzekeraar VGZ, Stichting IZZ en platform voor mentaal welzijn OpenUp blijkt dat zorgmedewerkers op zoek zijn naar hulp om om te kunnen gaan met de toenemende agressie op de werkvloer.
Bevindingen onder alle zorgmedewerkers
Veel agressie op de werkvloer, voornamelijk vanuit patiënten: 41% van de zorgmedewerkers heeft één keer per maand of vaker te maken met agressie op de werkvloer. 63% ervaart agressie op de werkvloer vanuit patiënten. 45% van de zorgmedewerkers geeft aan dat de agressie is toegenomen sinds de start van de Coronacrisis.
De gevolgen van agressie op de werkvloer zijn als volgt. 20% van de zorgmedewerkers voelt zich onveilig op werk. De agressiviteit zorgt voornamelijk voor stress (63%), frustratie (61%) en spanningsklachten (55%). Het beïnvloed werkplezier (57%) en werkdruk (56%).
Agressie op de werkvloer heeft meer aandacht nodig. In 51% van de gevallen wordt agressie niet besproken in overleggen. Het resultaat: 26% van de zorgmedewerkers is op zoek naar tips en handvatten; 18% wil praten met een psycholoog.
Verschil tussen cliëntgebonden en niet cliënt gebonden
Er is meer agressie op de werkvloer bij cliëntgebonden zorgmedewerkers. Zij voelen zich dan ook onveiliger op de werkvloer dan niet cliënt gebonden medewerkers : 21% vs. 8%.
Verschil in leeftijden
Jongeren (18-35 jaar) ervaren meer agressie op de werkvloer, terwijl 35-55 jarige mentaal meer last ervaren door agressie op de werkvloer. Jongeren ervaren meet agressie op de werkvloer (52% vs. 33% en 36%).
Toch ervaren 25-55 jarige meer stress, spanning en agressie. En ervaren meer eigen agressie (24%).
Het gehele onderzoek inzien?
Download de onderzoeksresultaten hier.
Meer leren hoe om te gaan met agressie in de zorg?
Om het probleem van de toenemende agressie en de mentale impact daarvan het hoofd te bieden, organiseren de instanties achter het onderzoek op 11 mei het webinar Omgaan met Agressie, bedoeld voor alle zorgmedewerkers van Nederland om te leren hoe hiermee om te gaan.
Opmerkingen of vragen naar aanleiding van het in dit artikel genoemde onderzoek? Of een andere vraag? Je kunt altijd mailen naar team@openup.care.