De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor mentale zorg, waarbij online mentale ondersteuning hard in populariteit groeit. Ook medewerkers zijn hun mentale gezondheid steeds belangrijker zijn gaan vinden, geeft 55% van de HR-professionals aan in recent onderzoek van OpenUp. Hoe speel je hier als organisatie op in?
Een uitgebreid artikel van McKinsey & Company onderstreept de noodzaak van mentale ondersteuning op de werkvloer en laat zien hoe grote corporates hier nu al op inspelen. MT/Sprout waarschuwt voor het prijskaartje dat wacht wanneer mentale gezondheid binnen bedrijven wordt genegeerd. Beide artikelen laten de groeiende behoefte van bedrijven en medewerkers zien voor meer ondersteuning bij mentale hulpvragen.
Mentale gezondheid van werknemers
Het is niet alleen erg prijzig wanneer de mentale gezondheid van werknemers achteruit gaat, het gaat ook ten koste van de productiviteit, de werknemerstevredenheid en het verzuim. De juiste mentale ondersteuning, ook preventief, draagt op alle fronten bij aan een gezonde(re) organisatie.
De mentale gezondheid van werknemers is het afgelopen jaar flink achteruit gegaan, zo blijkt uit recent onderzoek van OpenUp. 33% van werknemers tussen de 18 en 65 jaar geeft aan dat hun mentale gezondheid achteruit gegaan is sinds het begin van de coronapandemie. Bij de jongere groep, onder de 36 jaar, is dit zelfs 43%.
Het baart zorgen dat 67% van de werknemers aangeeft niet te weten wie ze kunnen benaderen, of wat ze moeten doen bij mentale hulpvragen. 45% geeft zelfs aan het gevoel te hebben mentale hulpvragen intern niet te kunnen bespreken. Het gevolg is dat een kwart van alle werknemers worstelt met hun mentale gezondheid en hiervoor op zoek is naar tips, adviezen of contact met een psycholoog.
Door als bedrijf met OpenUp samen te werken, geef je werknemers een duidelijk en laagdrempelig loket waar ze heen kunnen als ze niet lekker in hun vel zitten. Door zowel 1-op-1 coaching, groepssessies en online zelfhulpprogramma’s op een toegankelijke manier aan te bieden zorgen we dat er voor iedere werknemer wat is.
De grootste uitdagingen voor HR-professionals
Steeds meer werknemers kloppen bij HR aan voor hulp. Uit recent onderzoek blijkt dat 42% van de HR-professionals het afgelopen jaar meer mensen aan hun (digitale) bureau heeft gezien met mentale hulpvragen. Bovendien geeft 43% aan dat het verzuim door deze mentale achteruitgang is toegenomen. De behoefte aan extra ondersteuning neemt toe.
HR-medewerkers zijn op zoek naar manieren om hun medewerkers goede ondersteuning te kunnen (blijven) bieden. Hierbij worden drie grote uitdagingen gezien:
- 83% van de HR-professionals heeft vanwege de afstand weinig tot geen contact met medewerkers, waardoor het zicht op de mentale gezondheid binnen het bedrijf vertroebelt of zelfs verdwijnt;
- 55% van de HR-professionals geeft aan dat er intern weinig tot niets is ingericht om werknemers met mentale hulpvragen de juiste ondersteuning te kunnen bieden;
- 37% van de HR-professionals vindt het moeilijk om zelf ondersteuning te bieden bij mentale hulpvragen door gebrek aan vertrouwen, kennis, comfort of ervaring.