B2B Post 1

6 aug ‘22
5 min
Zoila Knef
Gecontroleerd door psycholoog Iryna Ivanova
Te druk, een deadline, gestrest, ik zit net lekker in de flow, ik ben vorige week op vakantie geweest, morgen ben ik een dag vrij… Er is altijd wel een reden om geen pauze te nemen. Maar een goede reden om wél pauze te nemen, die zien we eigenlijk nooit. En dat terwijl pauzes je prestaties verbeteren en er juist voor zorgen dat je meer gedaan krijgt. Wij leggen je uit hoe dit werkt en hoe je daadwerkelijk die pauze pakt.

 

Het voelt misschien niet zo, maar door pauzes te nemen doe je jezelf en je prestaties een plezier. Écht. En wel om de volgende redenen:

 

1. Afschakelen leidt tot nieuwe inzichten

 

Herken je dit: je bent bezig met een lastige taak en je komt er maar niet uit. Na een pauze of de volgende ochtend klap je je laptop weer open en je brein popt in één keer de oplossing tevoorschijn. 

 

Pauzes – of ze nou lang of kort zijn – leiden tot meer creativiteit, waardoor je probleemoplossend vermogen toeneemt. Je ziet nieuwe verbanden die je niet zag toen je te diep in het werk verzonken was. 

 

Onze hersenen schakelen in pauzes van de ‘gefocuste’ staat naar de ‘diffuse’ staat. Dat betekent dat onze blik weer open staat voor allerlei nieuwe informatie. We kunnen ontspannen, dagdromen en op de autopiloot opereren. Uit onderzoek blijkt dat we juist in die diffuse staat tot nieuwe inzichten komen. Vandaar die briljante inzichten onder de douche of op de fiets terug naar huis. 

 

2. Stress neemt af 

 

We zijn vaak gestrest als we het druk hebben. En juist als we het druk hebben, schiet de pauze er vaak bij in. Zonde, want pauzes verlagen stress op de korte termijn en verlagen de kans op burn-out op de lange termijn.

 

Door pauze te nemen, kun je even stilstaan bij je (stress)gevoelens en er vervolgens afstand tot creëren. Dit helpt om vervolgens weer relaxter door te kunnen. 

 

Tip: deze geleide mindfulness meditatie helpt je om gedachten van je af te zetten en stress te verminderen.

 

3. Je word beter in het nemen van beslissingen

 

Heb je een baan waarbij je veel beslissingen moet maken? Dan kun je gedurende de dag keuzemoeheid ontwikkelen. Je wordt slechter in het maken van beslissingen. Dit heeft te maken met de diffuse staat waarin je na een lange tijd geen pauze te nemen, steeds moeilijker in komt. Die staat is nodig om informatie tot je te nemen waardoor je jouw beslissing kunt nemen. Door pauze te nemen, laadt je batterij weer op en neemt je vermogen om goede beslissingen te maken toe. 

 

4. Je wordt productiever

 

Onderzoek toont aan dat mini-pauzes goed zijn voor ons concentratievermogen en daarmee voor onze productiviteit. Een mini-pauze hoeft maar een paar minuutjes te duren om een positief effect te hebben. Je kunt het vergelijken met een elastiek: als je die steeds op spanning houdt, wordt die uiteindelijk slapper. Even kort de spanning eraf halen, maakt al verschil. 

 

Een mini-pauze kan de vorm hebben van een rondje door kantoor, een paar minuten dagdromen, een snack halen, een gesprekje met collega’s, een kattenfilmpje kijken of een paar bladzijden lezen. 

 

5. Je stimuleert je geheugen

 

Moet je tijdens je werk veel stof tot je nemen? Of volg je een opleiding naast je werk? Dan zorgt een afwisseling tussen korte leersessies en pauzes ervoor dat je je beter kunt concentreren en nieuwe informatie beter kunt onthouden.

 

Probeer de Pomodoro Techniek eens: maak een lijstje met taken en schrijf op hoeveel Pomodoros (één Pomodoro staat gelijk aan 25 minuten) je nodig hebt per taak. Zet je wekker op 25 minuten. Als de wekker gaat, neem je vijf minuten pauze. Niet valsspelen! Vervolgens ga je door met de volgende Pomodoro. Na drie Pomodoros neem je een lange pauze. 

 

6. Je hebt meer energie

 

Pauzes nemen is niet alleen goed voor je humeur, creativiteit en productiviteit gedurende de dag. Wetenschappers ontdekten dat het nemen van lunchpauzes ook op lange termijn goed voor je is. Werknemers die lunchpauzes nemen, hebben meer kracht en energie. Zie het als een batterij die je oplaadt. Blijf je maar doorgaan zonder pauze, dan gaat je batterij leeg en duurt het steeds langer voordat deze weer oplaadt. 

 

7. Samen pauze nemen leidt tot sterkere sociale banden

 

Als je je pauzes besteedt aan een gesprekje, gezamenlijk lunchen of een gezamenlijke wandeling, dan creëer je een dubbele baat: je komt tot rust én je sterkt collegiale banden aan. 

 

Je kunt ervaringen delen over moeilijke momenten op werk of juist even niet over werk praten en denken. Door sterke banden met collega’s op te bouwen, voel je je onderdeel van een groep, wat goed is voor je mentale gezondheid. 

“ Van de HR-professionals ervaart 39% meer (werk)stress tijdens deze coronaperiode ”

Het voelt misschien niet zo, maar door pauzes te nemen doe je jezelf en je prestaties een plezier. Écht. En wel om de volgende redenen:

Nu weet je dat je jezelf, je prestaties én de mensen om je heen een groot plezier doet als je een pauze neemt. En heb je genoeg handvatten om het daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Dus waar wacht je nog op, take that break!